<< Click to Display Table of Contents >> Navigering Aksjonærregister > Utbytte |
Sist oppdatert: 01.02.2024
Utbytte registreres først i skjermbildet Aksjekapital > Utbytte på den enkelte aksjeklasse. Deretter åpner man Aksjonærregister og aksjebok > Aksjer og utbytte for å se informasjon om utbytte pr aksjonær, justere/skjevdele utbytte, beholde aksjonærlån osv.
Trykk på det grønne pluss-tegnet for å opprette en ny transaksjonslinje, her fyller man dato og tidspunkt, totalt utdelt utbytte, sum antall aksjer osv.
Legg merke til at man lengst til høyre kan angi utbyttetype (Ordinært utbytte, Tilleggsutbytte eller Ekstraordinært utbytte):
Avsatt utbytte
I øvre del av skjermbildet kan man legge inn avsatt utbytte. Dette er kun til egenkontroll mot fjorårets utbytteavsetning.
Tilbakebetaling av innbetalt kapital
For å registrere et utbytte som tilbakebetaling av tidligere innbetalt kapital, gå til Aksjonærregister og aksjebok > Aksjer og utbytte > Aksjebeholdning.
Da kan man legge inn beløpet på andel av utbytte som representerer tilbakebetaling av skattemessig innbetalt kapital enten som Tilbakebetalt innbetalt kapital og Tilbakebetalt innbetalt overkurs til høyre i skjermbildet.
Skillet mellom de to formene for skattemessig innbetalt kapital er utført med tanke på føring i aksjonærregisteroppgaven post 5 og 6.
|
Skjevdeling av utbytte kan man gjøre i skjermbildet Aksjonærregister og aksjebok > Aksjer og utbytte > Aksjebeholdning. Skjevdeling av utbytte kan være aktuelt når en aksjonær som solgte aksjene sine midt i året og ikke eier de per 31.12, men likevel skal få utbytte på de samme aksjene.
Man justerer ned antall aksjer på den som eier aksjene per 31.12 (men som ikke har rett på utbytte på disse), og justere antall aksjer opp på tidligere aksjonær, som skal ha utbytte.
Tips! Vi har også laget en instruksjonsvideo om emnet: Hvordan skjevdele utbytte
|
Beregning av maks utbytte ligger i disponeringsbildet. Det ligger under Regnskapsavslutning > Skatter, overføring og disponering. I skjermbildet finner vi beregning av maks utbytte på linjen for Avsatt utbytte. Når man trykker på kalkulator-symbolet til høyre for linjen Avsatt utbytte får man opp selve beregningen.
Her beregner Maestro netto eiendeler på bakgrunn av informasjon som ligger i systemet. Er det andre endringer igjennom året som påvirker netto eiendeler så kan man legge de inn i justeringsfeltene. Man angir hvor mye som skal avsettes til utbytte enten ved å benytte forslaget til Maestro eller legge inn beløpet selv. Beløpet man fyller ut i beregningen av maks utbytte overføres til disponeringsbildet. I tillegg til beregning av maks utbytte så kan man også dokumentere at utbytte er innenfor kravet til forsvarlig egenkapital og likviditet i sine respektive arkfaner.
|
NB! For å kunne dele ut skattepliktige utbytteaksjer må selskapet/klienten ha egne aksjer. Egne aksjer legges inn i veiviseren som enten Fondsemisjon, fusjon ol. Etter asl. § 9-1 er det ulovlig å opprette egne aksjer ved stiftelse.
Først opprettes utbyttet i Aksjekapital > Utbytte. Her fylles videre ut totalt utdelt utbytte og antall aksjer, samt pris pr skattepliktig utbytteaksje. NB! Selskapet/klienten kan ikke utdele utbytte til seg selv. Ta hensyn til dette når feltet Antall aksjer fylles ut, her skal det oppgis antall aksjer eksklusiv egne aksjer.
Gå deretter til Aksjonærregister og aksjebok og åpne fanen Aksjer og utbytte. Marker utbyttet det gjelder i tabellen Aksjonærlån og utbytte, da kan man i menyen til høyre fylle ut antall skattepliktige utbytteaksjer for hver aksjonær.
I Aksjekapital > Utbytte ser vi da at kolonnen Totalt antall skattepliktige utbytteaksjer og Verdi skattepliktig utbytteaksjer har blitt oppdatert.
|
Relevante tema