<< Klikk for å vise innholdsfortegnelsen >> Navigering: Skatt > Nye skattemelding for personlig næringsdrivende, lønnstakere og pensjonister > OSS - Ny skattemelding for næringsdrivende |
Hvordan laster jeg ned preutfylt skattemelding?
Gå til arkfanen Skatt, trykk på Skattemelding og "Hent fra Skatteetaten" i øverste menylinje:
|
Vil endringer i skattemeldingen som blir gjort på skatteetaten.no bli lastet ned?
Nei, det vil det ikke. Det vil være viktig å informere kunder om å ikke starte utfylling på skatteetaten.no før den er sendt fra Maestro Årsoppgjør. Opplysninger fylt inn på skatteetaten.no vil ikke lagres eller kunne hentes tilbake til Maestro dersom skattemeldingen ikke er sendt inn. Er den ikke sendt inn vil en systeminnsending fra Maestro overskrive opplysninger og endringer som er lagt til på skatteetaten.no.
Men dersom skattemeldingen også er sendt inn via skatteetaten.no, vil disse opplysningene/endringene bli lastet ned med utkastet som Maestro henter. For at et ENK skal få til en innsending på skatteetaten.no må både skattemelding og næringsspesifikasjonen være utfylt.
|
Hvordan kan jeg endre på en post i skattemeldingen?
Eksempel: Fordele gjeld Berit eier bolig sammen med samboeren sin, og vil dermed redusere lån og renter som kommer på hennes forhåndsutfylte skattemelding for å overføre halvparten til samboeren sin.
Når vi nå skal redusere lånet med 50% så trykker vi på den linjen med lånet og får da åpnet en popup med informasjon om lånet.
Så scroller vi oss ned til gjeld og rentekostnader og legger inn det nye beløpet:
Som da blir endret til:
Når vi nå lukker popupen så ser vi at tallene i inntekt/fradrag og formue/gjeld-kolonnene er endret:
Etter at vi har lukket kortet må vi sørge for å trykke på "Beregn" slik at vi får den nye avregningen fra Skatteetaten:
|
Kan jeg endre i skattemeldingen på skatteetaten.no etter at skattemeldingen er blitt sendt inn?
Etter en innsending fra fagsystem låses næringsspesifikasjonen for utfylling på skatteetaten.no. Det betyr at alle endringer av næringsopplysninger etter dette også må gjøres i Maestro og sendes inn på nytt derfra. Forhold i skattemeldingen som ikke er næringsopplysninger eller overføring fra næringsspesifikasjon til skattemelding, kan fortsatt endres på skatteetaten.no etter innsending.
|
Hvor finner jeg skatteberegningen?
Skatteberegningen som vises i Maestro utføres av Skatteetaten. Denne finnes i skattemeldingens venstremenyen, ved å trykke på Person-ikonet:
|
Hvorfor har jeg røde referanser i saldobalansen?
Det er enkelte referanser som er endret i den nye modellen. Vi anbefaler alle å se over kontoreferansene i saldobalansen. Se da etter røde referanser, og koble eventuelt om disse. Oversikt over hvor gamle næringsposter passer inn i ny skattemelding: Ny skattemelding for næringsdrivende - Skatteetaten (Se «Poster, felter og temaer – slik finner du frem»).
|
Hvilke skjema utgår når man bruker den nye skattemeldingen?
Følgende RF-skjemaer utgår og er nå er en del av skattemeldingen: •RF-1016 – Formue av skogeiendom •RF-1098 – Formue av næringseiendom •RF-1147 – Fradrag for skatt betalt i utlandet av person – kreditfradrag •RF-1150 – Nedsetting av inntektsskatt på lønn •RF-1159 – Gevinst, tap, utbytte og formue på aksjer og andre finansielle produkter •RF-1189 – Utleie mv. av fast eiendom •RF-1213 – Fiske •RF-1221 – Deltakerens melding over egen formue og inntekt i selskap •RF-1342 – Beregning av alminnelig inntekt for enkeltpersonforetak på Svalbard
I tillegg til dette er fiske- og jordbruksfradrag flyttet til skattemeldingen.
De som tidligere har benyttet næringsoppgave for billedkunstnere (RF-1242), og som ønsker ny skattemelding, må først bytte til næringsoppgave 1 (under Næring i klientopplysninger). Dette er fordi billedkunstnere da går over til å rapportere i samme format som de med næringsoppgave 1 (og trenger ikke lengre å spesifisere slik de måtte i RF-1242).
|
Må jeg fylle ut skjema RF-1022 Lønns- og pensjonskostander?
Man må kunne levere RF-1022 på forespørsel fra Skatteetaten, for eksempel ved en kontroll. Skjemaet kan da ettersendes til Skatteetaten på PDF eller lignende.
|
Hvorfor får jeg ikke åpnet RF-1177?
For næringsdrivende som bruker nye skattemeldingen utgår RF-1177 i år. Poster/felter knyttet til Landbruk er enten fjernet eller flyttet til skattemeldingen, næringsoppgaven eller det nye skjermbildet Tømmerkonto.
Flere av feltene/postene utgår, se Skatteetatens sider for fullstending oversikt (bla nedover til skjemanavn RF-1177 Landbruk. Da åpnes et excel-ark med fullstendig oversikt over alle poster og hvor de er flyttet evt utgått).
I Maestro fyller man nå opplysninger om Landbruk: •Skogbruk er flyttet til nytt skjermbilde som heter Tømmerkonto. •Reindrift er flyttet til Næringsoppgave > Fordeling av næringsinntekt. •Fiske og Jordbruk finner man under temaet Næring i skattemeldingen.
De næringsdrivende som bruker gamle skattemeldingen RF-1030 skal fortsatt fylle og sende inn RF-1177 dersom de driver jordbruk, gartneri, skogbruk, pelsdyrnæring og/eller reindrift.
|
Hvordan sende inn for et ENK uten aktivitet/inntekt?
Skattepliktige som er registrert som næringsdrivende (ENK), må sende skattemelding med næringsspesifikasjon.
Dette gjelder også for skattepliktige (ENK) som ikke har hatt aktivitet/inntekt i inntektsåret 2021. De må sende næringsspesifikasjon med 0 i salgsinntekt for å bli validert OK, og for å fastsette at det ikke har vært aktivitet. Kilde: Altinn
|
Man kan finne informasjon på denne lenken til Skatteetaten: Inntekt og formue i utlandet - Skatteetaten.
|
Flere næringer/enkeltpersonforetak
ENK skattlegges ikke alene. De skattlegges sammen med privatpersonen, uavhengig av hvor mange ENK denne privatpersonen måtte ha. Man sender altså inn skattemelding og øvrige skjema for en person. Dersom man driver flere enkeltpersonforetak eller driver flere næringer under samme enkeltpersonforetak, skal det fortsatt bare levere én næringsspesifikasjon med én felles oppstilling av resultat og balanse. Fordelingen mellom enkeltpersonforetakene og næringstypene gjøres i Næringsoppgave > Fordeling av næringsinntekt.
Tallene fra ulike næringer må derfor slås sammen før de sendes inn. I Maestro må man gjøre denne sammenslåingen før man legger inn eller importerer tallene til Saldobalansen.
|
Fremgangsmåte: Trykk på "Legg til"-knappen nederst, og gå så inn på den nye eiendommen ved å trykke på den blå knappen "Endre formuesverdi av bolig og eiendommer":
Trykk på blyanten til høyre for nedtrekksfeltet: •Legg til en ny eiendom, og trykk på denne for å redigere. •For å finne adressen må du velge "Boligsøk"
Du kan da søke etter adressen og velge riktig eiendom. Du må også legge inn eierandel, dato for overdragelse og huke av dersom eierskifte er tinglyst. Lukk vinduet og velg så den nye eiendommen i nedtrekkslisten:
Dersom du ser at "Eiendomstype" er fylt inn (og korrekt) så kan du legge inn resterende informasjon om eiendommen (som for eksempel andel av formuesverdi, boligegenskaper og boligbruk ved en bolig).
Dersom det er en bolig må man også trykke på knappen "Hent verdier fra boligkalkulator":
Deretter må du trykke på "Beregn". Når du da åpner eiendommen igjen så skal all informasjon være på plass.
|
Hvordan fyller man ut opplysninger om utleid næringseiendom?
Formuesverdi: Tidligere ble skjema RF-1098 brukt for å fylle ut denne informasjonen, men dette skjemaet utgår i år. For å legge til formuesverdi av utleid næringseiendom i skattemeldingen går man til tema "Bolig og eiendeler" og trykker på knappen "Endre bolig og eiendeler":
Og videre til "Endre bolig og eiendom":
Videre trykker man på eiendommen det gjelder i undertema "Formuesverdi av bolig og eiendommer":
Påse at det er valgt riktig Eiendomstype øverst, evt endre denne til "Utleid næringseiendom". Da dukker det opp felter under hvor man fyller ut opplysninger om utleieinntekt, areal osv. Trykk på "Beregn" når feltene er utfylt, for å få frem beregnet formuesverdi:
Utleie av næringseiendom utenfor næring: Her oppgis leieinntekter og kostnader i tema "Utleie av bolig og eiendom":
Velg først eiendommen det gjelder i nedtrekkslisten:
Og husk å velge riktig Utleietype:
Deretter kan man fylle ut opplysninger om inntekter og kostnader:
|
Hvordan fylle inn opplysninger om utenlandsk eiendom?
Trykk på "Legg til"-knappen nederst, og gå så inn på den nye eiendommen:
Trykk på blyanten til høyre for nedtrekksfeltet: •Legg til en ny eiendom, og trykk på denne for å redigere. •Legg inn riktig Land:
Du må også legge inn «Veinavn» for eiendommen. Dette legges inn under adresseopplysninger:
Du må også legge inn eierandel, dato for overdragelse og huke av dersom eierskifte er tinglyst. Lukk vinduet og velg så den nye eiendommen i nedtrekkslisten:
Trykk "Lagre" på spørsmålet om å endre eiendomsdata.
Man velger deretter eiendomstype og fyller ut informasjon om eiendommen. Etter dette må man trykke på Beregn og riktig formuesverdi vil da bli oppdatert: |
Hvordan fyller man inn utleid bolig eller fritidseiendom?
Tidligere ble skjema RF-1189 brukt for å fylle ut denne informasjonen, men dette skjemaet utgår i år. For å legge til utleie av bolig eller fritidseiendom i skattemeldingen går man til tema "Bolig og eiendeler" og trykker på knappen "Endre bolig og eiendeler":
Videre går man til undertema "Bolig og eiendom" > "Uteleie av bolig og eiendom":
Først må man trykke på nedtrekksmenyen og velge hvilken bolig det gjelder, for å knytte posten til den aktuelle eiendommen ved bruk av nedtrekkslisten øverst i posten:
Når man har gjort dette ser man at det er flere poster under som må fylles ut:
Øverst velger man Utleietype:
Hvis man velger korttidsutleie så forsvinner mange av feltene:
Ved langtidsutleie må flere felter fyllles ut: (Kombinert har alle feltene)
Når feltene er fylt ut trykker man på "Beregn". Da beregnes overskudd eller underskudd av Skatteetaten nederst:
|
Hvordan fyller man inn formue av næringseiendom?
Hvis eiendommen er kommet preutfylt med riktig eiendomstype, så skal opplysninger om utleie legges inn i tema "Bolig og eiendom" > "Formuesverdi av bolig og eiendommer":
|
Hvordan endre formuesverdi på forhåndsutfylt eiendom Selveid bolig?
For å endre formuesverdi på en eksisterende eiendom så trykker man på eiendommen i tabellvisningen:
Boligkalkulatoren beregner formuesverdi basert på plassering og egenskaper ved boligen. De endringene man kan gjøre går på eierandel, boligbruk, boligtype, areal og byggeår. Når man har gjort endringene må man sende disse til Skatteetaten via knappen Beregn øverst i høyre hjørne for å få riktige verdier tilbake i de grå, beregnede feltene.
Hvis man for eksempel gjør endringer på boligens areal, som dette:
Lukker vinduet, og venter til oppdateringshjulet har sluttet å spinne, så trykker på Beregn. Når beregningen er ferdig så skal verdiene være oppdatert. Man kan se at beregningen er ferdig når det grå statusfeltet nederst i venstre hjørne er borte:
Man vil da se at eiendomsverdiene har blitt oppdatert:
Ved bruk av markedsverdi huker man av for dette i det samme vinduet, og fyller ut informasjonen. Dato og dokumentert markedsverdi må være fylt ut. Man går ut av bildet, trykker på Beregn og ser da også at verdiene har endret seg:
|
Fjerne fagforeningskontingent
Personer uten lønnsinntekt får ikke fradrag for fagforeningskontingent, og det kan derfor være aktuelt å slette den forhåndsutfylte posten fra skattemeldingen. Trykk på Pluss-symbolet i venstremenyen og velg Arbeid, trygd og pensjon. Rull ned til Fagforeningskontingent og trykk på søppelkassen:
Trykk deretter på Beregn. Posten vil fremdeles ligge igjen i tabellvisningen fordi den kom forhåndsutfylt, men den tas ikke med videre i gjeldende skattemelding.
|
Hvordan fyller man inn fradrag for tilleggstrygd for selvstendig næringsdrivende (tidl post 3.2.18)?
Vi har fått tilbakemelding fra Skatteetaten om at post 3.2.18 skal føres i tema "Minstefradrag og kostnader" > "Faktiske kostnader knyttet til arbeid".
Man åpner tema ved å trykke på linjen "Minstefradrag", og deretter "Endre faktiske kostnader knyttet til arbeid":
Man legger så til kostnadstypen "Andre kostnader knyttet til andre inntekter", en beskrivelse og deretter beløpet:
Husk å trykke på "Beregn" øverst til høyre slik at beregningene oppdateres:
|
Hvordan fyller man inn fradragsberettiget premie til syke- og ulykkesforsikring (tidl post 3.2.2)?
Alt A. Vi har fått tilbakemelding fra Skatteetaten at tidligere post 3.2.2 Fradragsberettiget premie til syke- og ulykkesforsikring, som kan komme til fradrag som faktiske kostnader, istedenfor minstefradrag (dersom skattepliktig også har lønn og de faktiske kostnadene er høyere enn minstefradraget), skal føres under Arbeid, trygd og pensjon > Minstefradrag og under kostnadstypen "Andre kostnader knyttet til arbeidsinntekt". Her skal det også legges inn en beskrivelse.
Man åpner tema ved å gå til "Endre arbeid, trygd og pensjon":
Og videre til "Endre minstefradrag og kostnader":
Gå deretter til "Endre faktiske kostnader knyttet til arbeid":
Man legger så til kostnadstypen "Andre kostnader knyttet til arbeidsinntekt", en beskrivelse og deretter beløpet. Husk å trykke "Beregn":
NB! Fradraget går alltid inn i minstefradraget når dette benyttes. Dette betyr at beløpet ikke kommer effektivt til fradrag dersom den næringsdrivende f.eks. har lønnsinntekt som han får minstefradrag i.
Så lenge beregnet minstefradrag ikke er høyere enn beløp man fyller inn, vil dette da komme dukke opp i "fradrag for kostnader tilknyttet arbeid":
Alt B. Vi erfarer at dersom man har kun har næringsinntekt, og dermed ikke får noe beregnet minstefradrag, skal tidligere post 3.2.2 Fradragsberettiget premie til syke- og ulykkesforsikring, føres under Arbeid, trygd og pensjon > Minstefradrag og under kostnadstypen "Andre kostnader knyttet til andre inntekter". Her skal det også legges inn en beskrivelse.
Man åpner tema ved å gå til "Endre arbeid, trygd og pensjon":
Og videre til "Endre minstefradrag og kostnader":
Gå deretter til "Endre faktiske kostnader knyttet til arbeid":
Man legger så til kostnadstypen "Andre kostnader knyttet til andre inntekter", en beskrivelse og deretter beløpet. Husk å trykke "Beregn":
|
Hvordan fyller man inn opplysninger om fiske?
De opplysningene som ble tidligere ble levert inn i RF-1213 er nå flyttet til skattemeldingen. Disse finner man under temaet Næring:
Her finner man de to undertemaene med Fiske:
Det finnes ellers informasjon om fiske på Skatteetatens nettsider: https://www.skatteetaten.no/bedrift-og-organisasjon/skatt/skattemelding-naringsdrivende/hjelp-til-skattemelding/fisker/
Når man har registrert fiske i Maestro Årsoppgjør så kan man se hva som overføres under Fanen næring. For eksempel slik som dette:
Dette er en oversikt over hva som overføres fra Maestro Årsoppgjør til næring, og man kan finne igjen dette i skattemeldingen.
Det er allerede beregnet noe under posten "Fradrag for fiske og fangst", men for å få fradrag for inntekten så må det også legges inn "Driftstid i fiske og fangst". Dette gir også validering beskjed om:
Dette legger man til ved å åpne posten og trykke på "Endre driftstid i fiske"
Man må så fylle ut opplysningene, som for eksempel dette:
Når man har lagt inn alle opplysninger så må man trykke på Beregn øverst til høyre, og man vil da se at fradraget er beregnet både i tabellvisningen som dette:
Og inne i selve posten:
NB! Vi har vært i samtale med Skatteetaten angående inntekter for fiske, og det er viktig å være klar over at noe kommer forhåndsutfylt. I tilfeller der inntektene allerede ligger som en del av næringsinntekten, må den forhåndsutfylte posten slettes fra skattemeldingen. Se Arbeid, trygd og pensjon -> Annen arbeidsinntekt fra omsetning av råfisk. Skatteetaten sier følgende om saken: Vi er enige i at det er uheldig at alle skal måtte slette den preutfylte verdien i skattemeldingen når det skal medtas i næringsspesifikasjonen. Tanken var at det skulle være en beløpsgrense på det som skulle innberettes. Vi kommer til å se på dette på nytt og vurdere hva vi skal gjøre.
|
Hvordan fyller man inn opplysninger og skip og fartøy?
Opplysninger om skip og fartøy fylles i tema Næring > Skip og fartøy (nederst).
Ligningsverdi på fiskefartøyer Ligningsverdi på fiskefartøyer jmf takseringsreglene, § 2.1.4 nr c. I takseringsreglene skal det hensyntas påkostninger hvert enkelt år over 20 %. Skatteetaten har sagt til oss at dersom man har en påkostning på 20 % og over så skal dette registreres som et nytt skip og ikke sammen med det opprinnelige skipet. Påkostninger under 20 % tas med på det opprinnelige skipet.
|
Hvordan fyller man inn opplysninger om reindrift?
I Næringsoppgaven > Fordeling av næringsinntekt må man ha minst 1 næringsgruppe i Reindrift, da dukker knappen "Spesifikasjon av reindrift" opp:
Trykker man på denne knappen åpner "Gjennomsnittsfastsetting av inntekt fra reindrift" seg i et nytt vindu:
|
Hvordan fylle inn opplysninger om formue og inntekt fra deltakerlignet selskap?
Formue og inntekt fra selskap med deltakerfastsetting legges inn i sitt eget tema. Trykk på +-symbolet i venstremenyen og bla ned til "Formue og inntekt i selskap med deltakerfastsetting":
Legg til informasjon om selskapet:
For å legge til informasjon om mottatt arbeidsgodtgjørelse, gå til "Endre næringstyper", og legg til næringstype øverst fra nedtrekklisten:
Bla ned til Personinntekt og velg "Personinntekt/arbeidsgodtgjørelse før samordning:
Beløpet legges inn som "Min andel av personinntekt før samordning". Det grå feltet blir da beregnet:
|
Hva gjør man dersom næringsbil følger med i næringsspesifikasjon og skattemeldingen?
Enkelte opplever at næringsbil, som allerede er med i næringsspesifikasjon, også følger med på den forhåndsutfylte skattemeldingen som lastes ned fra skatteetaten.
Vi har fått tilbakemelding fra Skatteetaten om at kjøretøy som kommer forhåndsutfylt, og som også er saldoavskrevet kan slettes fra skattemeldingen.
|
Hvordan sende inn gevinst- og tapskonto fra tidligere virksomhet (for personlig skattyter)?
Inntekt: Skatteetaten har gitt oss tilbakemelding på at gevinst fra tidligere opphørt virksomhet (som skal skattes som kapitalinntekt) skal føres som "Andre kapitalinntekter utenom lønnstakerforhold og næringsvirksomhet" i skattemeldingen. Skjema RF-1219 Gevinst- og tapskonto skal ikke sendes inn med skattemeldingen. Trykk på pluss-tegnet i venstremenyen, og bla ned til Andre forhold. Trykk på knappen "Endre andre forhold":
Gå så til Annen kapitalinntekt og trykk på knappen "Endre annen kapitalinntekt":
Her fyller man ut en beskrivelse og beløp:
Tap: Skatteetaten har gitt oss tilbakemelding på at tap fra tidligere opphørt virksomhet skal føres som "Andre kostnader knyttet til andre inntekter" i skattemeldingen. Skjema RF-1219 Gevinst- og tapskonto skal ikke sendes inn med skattemeldingen.
Trykk på pluss-tegnet i venstremenyen, og gå til tema Arbeid, trygd og pensjon. Man åpner tema ved å trykke på linjen "Endre arbeid, trygd og pensjon".
Trykk på knappen "Endre minstefradrag og kostnader":
Og deretter "Endre faktiske kostnader knyttet til arbeid":
Man legger så til kostnadstypen "Andre kostnader knyttet til andre inntekter", en beskrivelse og deretter beløpet:
Husk å trykke på "Beregn" øverst til høyre slik at beregningene oppdateres:
|
Pensjon mottatt fra utlandet og kreditfradrag
Etter hva vi erfarer skal pensjon mottatt fra utlandet legges inn under "Pensjonsinntekt i arbeidsforhold".
Denne finner man under "Arbeid, trygd og pensjon":
Trykk deretter på "Legg til pensjonsinntekt i arbeidsforhold":
Så Endre pensjonsinntekt i arbeidsforhold:
Øverst må info om pensjonsutbetaler fylles, og man må velge Pensjonstype:
Trykk så på den blå teksten "Flere opplysninger" slik at landekode kan fylles inn:
Trykk deretter på "Endre pensjonsinntekt pr måned":
Trykk på knappen "Mer":
Øverst fylles informasjon om beløp i valuta og valutakode:
Under dette er det viktig at man i feltet "Metode ved dobbeltbeskatning" setter Kreditfradrag. Man må også velge hvilken måned beløpet er mottatt. Har man mottatt pensjonsinntekt fra utland flere måneder i løpet av året ønsker Skatteetaten at man oppretter hver måned.
Trykk deretter på den røde knappen "Beregn":
Pensjonsinntekten skal da legge seg i tema "Arbeid, trygd og pensjon":
For å registrere kreditfradrag for skatt betalt i utlandet må man gå til tema "Metode for å unngå dobbeltbeskatning" og trykke på knappen "Endre metode for å unngå dobbeltbeskatning":
Velg øverste knappen her "Endre krav om fradrag for utenlandsk skatt":
Og så "Endre krav om kreditfradrag for utenlandsk skatt per land":
Øverst fylles land, trykk deretter på "Mer" for å få frem mulighet til å legge inn beløp i valuta og valutakode:
Trykk så på den røde knappen "Beregn": |
Hvordan fyller man inn opplysninger om foreldrefradrag?
For å legge til barn går man til "Familie og helse" > "Endre familie og helse":
Så til "Endre pass og stell av barn":
Og videre til "Endre foreldrefradrag":
Øverst trykker man på "Endre barn som gir rett til foreldrefradrag":
Her må man minst fylle ut "Navn", trykker så på Beregn-knappen etter at dette er fylt ut:
Ved flere barn trykker man på "Legg til barn som gir rett til foreldrefradrag":
Man må også fylle ut post for enten "Oppholdskostnader ved pass og stell av barn" eller "Kostnader for merkjøring for å bringe og hente barn" med beløp for å få fradraget inn i skattemeldingen:
Fradraget vil da havne under tema "Familie og helse" i skattemeldingen:
Se også Kostnader til barnepass (foreldrefradrag - Skatteetaten.no for mer informasjon.
|
Se også
Nye skattemelding for personlig næringsdrivende, lønnstakere og pensjonister
Steg for steg - nye skattemeldingen