RF-1189 Utleie fast eiendom

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigering  Utgått >

RF-1189 Utleie fast eiendom

NB! Dette skjema er utgått for ligningsåret 2022.

 

Skattytere som skal opplyse om utleie utenfor næring, skal fylle ut informasjon om dette direkte i skattemeldingen.

 

Vi har laget en steg-for-steg veiledning som viser hvordan man fyller ut disse opplysningene i skattemeldingen i Maestro. Se Ofte Stilte Spørsmål - Ny skattemelding for næringsdrivende.

 

 

Dersom man har skattepliktige utleieinntekter fra fast eiendom utenom næringsvirksomhet skal skjema RF-1189 Utleie mv. av fast eiendom sendes inn med skattemeldingen.

 

 

Opprett: Oppretter et nytt utleieforhold.

 

Slett: Sletter valgte utleieforhold. Ved å trykke på pilen under Slett får man også valg om å slette alle utleieforhold.

 

Utskrift: Gir en utskrift av utfylt skjema RF-1189. Ved å trykke på pilen under utskrift kan man velge om man vil ha utskrift av det aktive utleieforholdet, eller alle.

 

Andre funksjoner: Under knappen Andre funksjoner har man mulighet til å lage et eget tekstdokument.

 

Hjelp: Åpner hjelpesidene i Maestro Årsoppgjør.

 

Dib-knappen: Ved å trykke på denne knappen vil de som abonnerer på DIB komme direkte inn på deres oppslag.

 

Rettledning: Ved å trykke på denne knappen får du direkte tilgang til Rettledning til RF-1189 Utleie mv. av fast eiendom utarbeidet av Skatteetaten.

 

Oppbygging

Til venstre i skjermbildet vil man se en oversikt over alle opprettede utleieforhold. Ved å trykke på et av utleieforholdene får man mulighet til å fylle ut skjema.

 

Øverst velger man eiendom som er tilknyttet utleieforholdet. Eiendommer hentes fra Eiendommer og driftsmidler eller fanen Eiendommer ved siden av Skjema.

 

Skjema

Er delt opp i tre faner:

 

1 Inntekter

Post 1.1 er utformet som en tabell. Høyreklikk og velg Opprett utleie for å lage en ny linje. Leietaker velges fra nedtrekkslisten, og henter fra Personregisteret. For å slette en linje, høyreklikk og velg Slett utleie. For å fylle ut post 1.4 Andre inntekter, trykk på knappen Detaljer. Et nytt vindu åpner seg hvor man kan opprette flere linjer med egenvalgt tekst og beløp.

 

2 Kostnader

Post 2.4 er utformet som en tabell. Høyreklikk og velg Opprett vedlikehold for å lage en ny linje. For å slette en linje, høyreklikk og velg Slett vedlikehold. For å fylle ut post 2.7 Andre kostnader, trykk på knappen Detaljer. Et nytt vindu åpner seg hvor man kan opprette flere linjer med egenvalgt tekst og beløp.

 

3 Kontrollspørsmål

I post 3.1 til 3.3 må man sette en hake i boksen foran posten, for å få skrevet verdi i beløpsfeltet.

 

Eiendommer

Henter informasjon fra Eiendommer og driftsmidler. Det er også mulig å opprette en ny eiendom ved å trykke på pluss-tegnet.