<< Click to Display Table of Contents >> Navigering Skattemelding og næringsspesifikasjon > Eiendom > Næringseiendom i distriktene |
Sist oppdatert: 19.02.2024
Standard kalkulasjonsfaktor for inntektsåret 2023 er 0,085, denne benyttes for næringseiendom i storbykommunene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger.
For eiendom i alle andre kommuner, som eies av ikke-børsnoterte selskap, er kalkulasjonsfaktoren for inntektsåret 2023 0,095.
Skatteetaten skisserer i sitt nyhetsbrev Skatteinfo 1/24 og sin hjemmeside en løsning hvor selskap reduserer posten "Sum formue" med et beløp som tilsvarer endret kalkulasjonsfaktor. Det betyr at de ønsker at posten Utleid næringseiendom/ikke-utleid næringseiendom i formuesoppstillingen skal vise formuesverdien uten endret kalkulasjonsfaktor.
Dette tenker vi ikke er den beste løsningen, og kan gjøre det komplisert å avstemme og kontrollere verdiene i Maestro Årsoppgjør og Skatteetatens visningsklient. Vi har derfor i valgt en løsning hvor den beregnede reduksjonen trekkes ut i en egne linje. Da beholdes verdien i postene for næringseiendom, og det blir lettere for en selv og andre å kontrollregne og avstemme formuesoppstillingen i den innsendte skattemeldingen.
Vi synes heller ikke at begrepet "næringseiendom utenfor storbykommunene Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger" ruller så lett på tunga, og man vil derfor i programmet møte begrepet "distriktsrabatt".
|
Under kan du se hvor i programmet vi har gjort endringer for å hjelpe brukerne sørge for at riktig verdi blir sendt inn med skattemeldingen og tatt hensyn til ved personlige aksjonærers skattemelding for inntektsåret 2024:
Formuesverdier i skjermbildet og i venstremenyen vises beregnet verdi fratrukket distriktsrabatt:
Ønsker man å se selve beregningene, trykk på knappen Næringseiendom:
Vi starter på toppen med å vise beregnet utleieverdi uten rabatt (kalkulasjonsfaktor 0,085). Under overskriften Beregnet verdi av næringseiendom ser vi da regnestykket beregnet utleieverdi, reduksjon som følge av forhøyet kalkulasjonsfaktor (distriksrabatt) og til slutt sum beregnet utleieverdi med distriksrabatt.
Under dette igjen ser vi hvilke beløp som vil bli overført til formuesoppstillingen i Skattemelding > Balanse, formue og egenkapital > Formue:
Merk at i formuesoppstillinge skal formuesposten for eiendommen vise beregnet utleieverdi FØR rabatt. Skatteetaten har foreslått en løsning hvor man justerer direkte i posten Sum nettoformue.
Dette tenker vi ikke er den beste løsningen, og kan gjøre det komplisert å avstemme og kontrollere verdiene. Vi har derfor i valgt en løsning hvor den beregnede reduksjonen trekkes ut i en egne linje som heter Distriktsrabatt på eiendom. Da beholdes beregnet utleieverdi FØR rabatt i postene for næringseiendom og posten Sum nettoformue vil vise beregnet utleieverdi ETTER rabatt:
|
Dersom man har hendelser i selskapet som medfører at aksjonærene skal bruke verdsettelsestidspunkt 1.1.2024 etter reglene i skatteloven § 4-13 første ledd og annet ledd (kapitalendringer, nystilftelser) kan man sette en hake for dette i Formue slik at aksjeverdien beregnes uten distriksrabatt:
Skjermbildet Aksjekapital viser da formuesverdi uten rabatt for private aksjonærer:
Og i utskriften av Oppgave til aksjonær for selskapsaksjonærer opplyses det om distriktsrabatt og aksjeverdi til bruk ved kapitalendring, nystiftelse:
|
Verdipapirregisteret er oppdatert med en ny linje Distriktsrabatt i fanen Regnskap og skatt. Dersom det er aktuelt kan man her justere formuesverdien på aksjene, i de tilfellene der selskapet eier aksjer direkte eller indirekte i et selskap som eier næringseiendom utenfor storbyene. NB! Det er verdi etter rabatt, dvs den vanlige verdien man får fra selskapet, som skal fylles i linjen Formuesverdi (netto). Verdiene får man opplyst fra selskapet.
Da vil man se i formuesoppstillingen at verdipapiret kommer inn på linjen Aksjer i norske selskaper med formuesverdi FØR rabatt, og reduksjonen trekkes ut i en egne linje som heter Distriktsrabatt fra eiendom i aksjeselskap.
|
Deltakers andel er oppdatert med en ny linje Rabatt på eiendom utenfor storbyene. Dersom det er aktuelt kan man her justere formuesverdien. Verdiene får man opplyst fra selskapet.
Da vil man se i formuesoppstillingen at formuesverdien kommer inn på linjen Formue i selskap med deltakerfastsetting FØR rabatt, og reduksjonen trekkes ut i en egne linje som heter Distriktsrabatt fra eiendom i selskap med deltakerfastsetting. |
Distriktsrabatt på eiendom I formuesoppstillingen i Skattemelding > Balanse, formue og egenkapital > Formue trekkes den beregnede reduksjonen ut i en egne linje som heter Distriktsrabatt på eiendom. Da beholdes beregnet utleieverdi FØR rabatt i postene for næringseiendom og posten Sum nettoformue vil vise beregnet utleieverdi ETTER rabatt:
Distriktsrabatt fra eiendom i selskap med deltakerfastsetting I formuesoppstillingen i Skattemelding > Balanse, formue og egenkapital > Formue trekkes den beregnede reduksjonen ut i en egne linje som heter Distriktsrabatt fra eiendom i selskap med deltakerfastsetting. Her beholdes formuesverdien FØR rabatt i posten Formue i selskap med deltakerfastsetting og posten Sum nettoformue vil vise formuesverdi ETTER rabatt:
Distriktsrabatt fra eiendom i aksjeselskap I formuesoppstillingen i Skattemelding > Balanse, formue og egenkapital > Formue trekkes den beregnede reduksjonen ut i en egne linje som heter Distriktsrabatt fra eiendom i aksjeselskap. Her beholdes formuesverdien FØR rabatt i posten Aksjer i norske selskaper og posten Sum nettoformue vil vise formuesverdi ETTER rabatt:
|
Distriktsrabatten er også hensyntatt i formuesavstemmingen, her vil det dukke opp en egen linje Distriksrabatt.
|
Andre aktuelle tema
Mer om Dokumentert markedsverdi