Myndighetsfastsetting og skjønnsfastsetting

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigering  Skattemelding og næringsspesifikasjon > Innsending og validering >

Myndighetsfastsetting og skjønnsfastsetting

Sist oppdatert: 30.10.2024

 

 

Hva er Myndighetsfastsetting og Skjønnsfastsetting?

Myndighetsfastsetting skjer når den skattepliktige har foretatt en egenfastsetting, men Skatteetaten finner/påstår at en eller flere opplysninger er feil og foretar endring av dette feltet.

 

Skjønnsfastsetting skjer når den skattepliktige ikke har sendt inn skattemelding i det hele tatt (altså ikke foretatt en egenfastsetting), og Skatteetaten avgjør hva den skattepliktige skal betale i skatt.

 

 

 

Myndighetsfastsetting

 

Har man mottatt en myndighetsfastsetting som man ønsker å klage på, må man klage på myndighetsfastsettingen via skjema Klage på vedtak - Skatteetaten (RF-1364).

Eksempel:

Selskap A har levert skattemeldingen sin. De får i etterkant et brev om at Skatteetaten har kontrollert skattemeldingen og kommet frem til at formuesverdien på eiendommen er for lav, og at de har myndighetsfastsatt en ny verdi på denne.

Selskap A er uenige i myndighetsfastsettingen og ønsker å klage, de må benytte skjema Klage på vedtak - Skatteetaten (RF-1364).

 

 

Har man mottatt en myndighetsfastsetting som man ikke ønsker å klage på, men man ønsker å sende inn skattemeldingen på nytt for å gjøre en endring i et annet, urelatert felt, er det mulig å sende inn skattemeldingen på nytt fra Maestro Årsoppgjør, men man må da passe på å ta hensyn til verdien som er blitt myndighetsfastsatt av Skatteetaten.

Eksempel:

Selskap A har levert skattemeldingen sin. De får i etterkant et brev om at Skatteetaten har kontrollert skattemeldingen og kommet frem til at formuesverdien på eiendommen er for lav, og at de har myndighetsfastsatt en ny verdi på denne. Selskap A er enige i myndighetsfastsettingen. Regnskapsfører i Selskap A finner deretter ut at det er brukt feil saldogruppe i saldoskjema og vil sende inn skattemeldingen på nytt. Regnskapsfører endrer saldogruppe i saldoskjema OG gjør endring i formuesverdien til eiendommen slik at denne blir lik den myndighetsfastsatte verdien, før skattemeldingen sendes inn på nytt.

 

 

 

hmtoggle_arrow1Jeg får valideringsmeldingen "Kan Ikke Overskrive Myndighetsfastsatt Verdi"

 

 

hmtoggle_arrow1Jeg får valideringsmeldingen "Kan Ikke Slette Myndighetsfastsatt Verdi"

 

 

 

Skjønnsfastsetting

Har man blitt skjønnsfastsatt og ønsker å sende inn en skattemeldingen kan dette sendes inn fra Maestro Årsoppgjør som en klage på skjønnsfastsettelsen.

 

Utarbeid skattemeldingen som vanlig i programmet. Deretter må man:

 

1.

Gå til Firma og eiere > Klientopplysninger > Skattemeldingen og sett at innsendingsformålet er Klage:

2024-10-29_1503

 

2.

Det må legges ved et vedlegg, dette vedlegget må få Vedleggskategori: Klage på skjønnsfastsetting, Dokument: Skattemelding upersonlig og Vedleggstype Generell:

2024-10-29_1505