<< Click to Display Table of Contents >> Navigering Skattemelding og næringsspesifikasjon > Skattemeldingen 2023 |
Sist oppdatert: 11.04.2024
Et innblikk i ny skattemelding i Maestro Årsoppgjør versjon 36
I versjon 36 gir vi brukerne mer kontroll og forståelse av verdiene som skal sendes inn med skattemeldingen. Dette gjør vi ved å legge kontroller, spesifikasjoner, tips og hint direkte i skjermbildene der du jobber.
Maestro har hatt kunder som har levert ny skattemelding helt siden piloten for fagsystemer i 2021 (for inntektsåret 2020).
Når vi nå kommer i gang med inntektsår 2023 er det altså fjerde året vi kjører med ny skattemelding, med andre ord; Dette kan vi!
Selv om det finnes en del endringer med overgangen til ny skattemelding, så jobber vi for at det samtidig skal fremstå gjenkjennelig, det er tross alt fortsatt en skattemelding!
Som følge av ny skattemelding, og løsrivelsen fra RF-skjemaene, står vi nå mer fritt til å utforme programmet slik vi mener skatt burde være;
- effektivt, oversiktlig og lettfattelig.
For eksisterende klienter tilbys konvertering til ny skattemelding slik at historiske verdier ivaretas. For nye klienter anbefales bruk av regnskapsintegrasjon eller saldobalanseimport og/eller import av fjorårstall fra Altinn.
Det er viktig å være obs på at enkelte skjemaer fra RF-løsningen er utgått. Maestro Årsoppgjør sikter på full implementering av ny skattemelding og næringsspesifikasjon, for alle forhold.
Her ser du et eksempel på balanse med utslag på sum egenkapital for en klient med full regnskapsplikt. Her sammenlignes det med utgående egenkapital i skjermbildet for egenkapitalavstemming. NB! Egenkapitalavstemming har utgått for klienter uten regnskapsplikt, så disse vil ikke ha samme kontroll.
Kontrollene er utformet med varsling direkte i skjermbildene slik at du skal få tilgang til disse vesentlige opplysningene mens du jobber med et tema. Som man også kan se er nullposter her skrudd av, slik at man kun skal trenge å se akkurat de verdiene som er viktige for klienten. Slike avvik vil også vises i en samlet kontrolliste, med direkte kobling mot vårt hjelpesenter der det er behov for mer utfyllende informasjon om anbefalt fremgangsmåte for å løse kontrollene. Her er et eksempel på kontrollisten:
Det skal være lett å få oversikt over grunnlaget som inngår i et tall. Ved å trykke på forstørrelsesglassene som er plassert ved siden av en rekke felter i programmet vil man få opp spesifikasjon for denne posten. I eksempelet under ser man spesifikasjon av post 1920 i balansen med alle koblede konti fra saldobalansen.
De feltene der det er mulig å foreta manuelle korrigeringer blir også markert med en M dersom det er lagt inn manuelle justeringer. Som vist i eksempelet under for ikke fradragsberettigede kostnader i permanente forskjeller. Dette vil gjøre det enkelt for en kontrollerende part å gjennomgå klientens verdier, eller å huske hvilke manuelle justeringer som ble gjort for fjoråret.
|
Ny skattemelding muliggjør også nedlastning av forhåndsutfylte verdier i større grad enn tidligere. Dette også for upersonlige selskap, som kan hente verdier for finansielle produkter, deltakers andel, skattefunn og underskudd til fremføring. Under vises et utklipp fra skjermbildet Skattepliktig inntekt hvor det er lagt inn funksjonalitet for kontroll mot fjorår for underskudd til fremføring. Samtidig vises det også et eksempel på tips som nå legges direkte inn i skjermbildene slik at du får viktig informasjon når du trenger det, med direktekobling til vårt hjelpesenter for mer utfyllende informasjon der det er behov for det.
Vårt mål er brukervennlige skjermbilder hvor brukeren får hjelp til utfylling av opplysningene. Dette gjøres via tips til utfylling, men også med hjelpetekster på feltnivå. Disse hjelpetekstene skal beskrive innholdet i et felt, som for eksempel her:
|
Vår detaljerte skatteberegning gir mye nyttig informasjon om skattyteren, men med ny skattemelding kan man også få kontrollert vår beregning opp mot Skatteetatens, som vist i bildet under:
Det kan da være greit å være klar over at Skatteetatens skatteberegning tar hensyn til registrerte opplysninger om opplysningsplikten til skattyter, som for eksempel hvorvidt skattyteren er fritatt for formuesskatt eller omfattet av finansskatt. Opplysningene Skatteetaten har registrert om skattyter vil tilgjengeliggjøres i programmet ved validering.
|
Vi skal også sørge for å levere relevante utskrifter, til både dokumentasjons- og beslutningsformål. Bortfallet av RF-utskriftene vet vi at vil påvirke rutinene og arbeidsdagen til veldig mange av våre kunder, og dette tar vi på alvor. Vi er i fullt arbeid med å både kartlegge og lage nye utskrifter som skal treffe samme formål. Her er eksempel på en nøkkeltallsutskrift for upersonlig skattemelding. PS! Denne utskriften er ikke ferdig og inneholder vilkårlige tall uten sammenheng, sånn for de av dere som skulle bli bekymret...
Det er også laget en rapport med visning av alle innsendingsdata (skattemelding og fullstendig næringsspesifikasjon), tilsvarende Skatteetatens visningsklient. Maestros versjon inneholder også oppsummering og sammendrag slik at man enkelt får oversikt.
Denne kan skrives ut til PDF, og man kan i samme rapport få frem mulighet til både foretakssignatur og revisorsignatur. For revisorsignatur ligger også mulighet til å Vise opplysninger. Da ser man et uttrekk av de spesifikke opplysningene man signerer på.
|
Innsendingsbildet er nytt, for ny skattemelding. Her vises det først en oversikt over nøkkeltall og en visning av aktive tema hos den klienten man er inne på. Fra dette skjermbildet finnes også tilgang til Skatteetatens valideringstjeneste.
I Forsendelser finner man alle forsendelser som er gjort på klienten. Her vil man også kunne se og oppdatere status for forsendelsen, samt signere både foretakssignatur og revisorsignatur. Man kan ta utskrift av skattemelding og næringsspesifikasjon på innsendingstidspunktet, og også få ut detaljer om godkjente innsendinger (detaljer som innsendingstidspunkt, referansenummer hos Skatteetaten, resultat fra validering, navn på revisor som har signert og eventuelle vedlegg som er vedlagt).
Merk! Innsendingsbildene for upersonlige selskap avviker noe fra skjermbildene for lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende (Disse har ikke nøkkeltallsoversikt eller oversikten over aktive tema).
|
For inntektsåret 2023 skal alle selskap rapportere med ny skattemelding og tilhørende næringsspesifikasjon. Maestro Årsoppgjør vil for inntektsåret 2023 legge til støtte for at alle selskapsformer, virksomhetstyper, regnskapspliktformer og næringstyper skal kunne levere ny skattemelding.
•Støtter alle selskapsformer, virksomhetstyper, regnskapsplikttyper og næringstyper
•Full implementering av alle tema i ny skattemelding, selskapsmelding og næringsspesifikasjon med forhåndsutfylte verdier, revisorsignatur, vedlegg, dokumentasjon og utskrifter
I Maestro Årsoppgjør implementeres alle temaer, inklusive særskatt
oResultat og balanse oMidlertidige- og permanente forskjeller oSaldoavskrivninger, lineære avskrivninger og ikke-avskrivbare driftsmidler oGevinst- og tapskonto oEgenkapitalavstemming oEiendom oFormue oFinansielle produkter oKonsernbidrag oDeltakers andel oSkattefunn oOvernattings- og serveringssteder oMotorkjøretøy oDrosje- og godstransport oTømmerkonto oRentebegrensning oKontrollerte transaksjoner oUttak fra norsk område oLønns- og pensjonskostnader oUtenlandske selskap oSamvirke oBank og forsikring oIFRS oPetroleum oKraft oRederi oHavbruk oSvalbard oForhåndsfastsetting
Det er viktig å være obs på at enkelte skjemaer fra RF-løsningen er utgått og at for personlig næringsdrivende, lønnstakere og pensjonister er flere temaer flyttet inn i skattemeldingen. Maestro Årsoppgjør sikter på full implementering av ny skattemelding og næringsspesifikasjon, for alle forhold. Finnes det likevel et tema du savner, ta kontakt for mer informasjon. |
Med ny skattemelding forsvinner de ulike næringsoppgavene, og man går over til inndeling etter virksomhetstype. Virksomhetstyper med ny skattemelding er: enkeltpersonforetak, øvrig selskap, selskap med deltakerfastsetting, bank og finansieringsforetak, livsforsikringsforetak og pensjonskasse og skadeforsikringsforetak, samvirkeforetak og NOKUS
Hvilke virksomhetstyper som er tilgjengelige avgjøres av hvilken selskapstype som er valg. Selskapstypen ENK har for eksempel kun virskomhetstypen enkeltpersonforetak tilgjengelig.
Virksomhetstype settes i klientopplysninger |
I tillegg til inndeling etter virksomhetstype deler man også inn etter regnskapsplikttyper, henholdsvis full-, begrenset- eller ingen regnskapsplikt
Full regnskapsplikt Næringsdrivende som har bokføringsplikt og full regnskapsplikt og som må utarbeide Årsregnskap til Regnskapsregisteret. Disse rapporterer resultatregnskap og balanse basert på regnskapsmessige prinsipper.
Begrenset regnskapsplikt Næringsdrivende som har bokføringsplikt og begrenset regnskapsplikt og som må utarbeide Årsregnskap etter regel om begrenset regnskapsplikt til Regnskapsregisteret. Disse rapporterer resultatregnskap og balanse basert på skattemessige prinsipper.
Ingen regnskapsplikt Næringsdrivende som har bokføringsplikt, men ikke regnskapsplikt. Disse rapporterer resultatregnskap og balanse basert på skattemessige prinsipper.
Hvilke regnskapsplikttyper som er tilgjengelig avgjøres av virksomhetstypen. For eksempel har virksomhetstypen enkeltpersonforetak ingen-, begrenset- og full regnskapsplikt. |