<< Klikk for å vise innholdsfortegnelsen >> Navigering: Regnskapsavslutning > Offentlig regnskap > Steg 1 - Utarbeidelse |
Steg 1 - Utarbeidelse ligger til venstre i skjermbildet, markert med gult. Denne består av: •Forside, årsberetning m.m •Regnskap •Noteopplysninger (maskinelle) •Noter •Egenkapitaloppstilling (se Steg 2 - Kontroll > Innstillinger) •Eksterne notekoblinger •Protokoller og andre dokumenter •Revisjonsberetning •Utskriftsoppsett
|
Detaljert gjennomgang av øverste menylinje for de fem arkfanene: Offentlig regnskap, Dokumenter, Tekstredigering, Regnskapsrapport og Fjorårets:
Arkfanen Offentlig Regnskap utgjør sammen med arkfanen Dokumenter formatering på et overordnet nivå.
|
Arkfanen Dokumenter utgjør sammen med arkfanen Offentlig Regnskap formatering på et overordnet nivå. Arkfanen kommer i to varianter, Overordnet meny og Detaljert meny, og tilpasser seg i forhold til hvor man jobber i skjermbildet.
Overordnet menyNår man jobber på overordnet nivå vises følgende meny for arkfanen Dokumenter.
Med overordnet nivå menes at man holder seg på deloverskriftene Forside, årsberetning m.m, Noter og Protokoller og andre dokumenter. Det betyr at man klikker på underoverskrifter, men ikke inn for å redigere det enkelte dokument.
Detaljert menyNår man redigerer et dokument så vil menyen for arkfanen Dokumenter tilpasses dette. Skjermbildet for detaljert meny ser da slik ut:
|
Dette er arkfanen som brukes når man skal redigere detaljer i en note. Vi vil gjennomgå funksjonaliteten i menyen fra venstre mot høyre.
|
Dette er arkfanen som brukes når man skal redigere en rapport. Menyen er tilgjengelig dersom man i undermenyen Regnskap står markert på enten Resultat, Balanse eller Kontantstrøm.
Vi vil gjennomgå funksjonaliteten i menyen fra venstre mot høyre:
|
Denne arkfanen er kun tilgjengelig i rapportene Resultat eller Balanse, og man har åpnet fanen nederst: Fjorårstall fra Altinn.
Det er laget egen import av fjorårstall fra Altinn. Her kan man hente inn fjorårstall fra sist innsendte regnskap til Regnskapsregisteret. Dette er formålstjenlig ved f.eks nye klienter der man ikke ønsker å tilpasse kontoplanen til det som er levert tidligere. Fjorårstall til regnskapet kommer i tilfelle fra dette nye skjermbildet, og ikke fra kontoplanen, hvis man bruker denne funksjonen.
Vi vil gjennomgå funksjonaliteten i menyen fra venstre mot høyre:
|
Venstremenyen er delt opp i fem undermenyer: Forside, årsberetning m.m, Regnskap, Egenkapitaloppstilling, Noter, Eksterne notekoblinger og Protokoller og andre dokumenter:
Her kan man legge inn alle typer dokumenter man vil ha med foran rapportene og notene i årsregnskapet, som f.eks forside, årsberetning, Samfunnsansvar og bærekraft osv.
For å legge til et nytt dokument, trykk på Opprett dokument øverst til venstre i toppmenyen. Åpne malbiblioteket ved å trykke på knappen Legg til fra maler, for å se maler utarbeidet av Maestro, eller egenproduserte maler.
|
For forklaring av øverste menylinjer, se Arkfane Offentlig regnskap, Arkfane Regnskapsrapport og Arkfane Fjorårets, som ligger høyere opp i dette dokumentet. RegnskapI underoverskriften Regnskap kan man se opplysninger som følger med ved elektronisk rapportering til Brønnøysundregisterne.
Her styrer man opplysninger om: •RR-rapport som benyttes for elektronisk rapportering •Rapportering land-for-land •Konsernregnskap vedlagt som pdf (dersom man er i utenlandsk konsern) •Dato for fastsettelse av regnskap •Dato for underskrift i balansen •Representant som bekrefter at regnskapet er fastsatt av kompetent organ (hentes fra Personregisteret) •E-postadresser som brukes til tilbakemeldinger fra regnskapsregisteret (hentes fra Personregisteret)
Informasjon som ligger med blå hentefelter (Regnskapsperiode, IFRS, Mor i konsern, Valuta, Revisjonsplikt, Regnskapsplikt) hentes fra Klientopplysninger.
Resultat, Balanse, KontantstrømNederst i skjermbildet ligger fanene Rapport, Forhåndsvisning og Fjorårstall fra Altinn. •Rapport: Rapportvisning av resultat, balanse eller kontantstrøm. Mulighet for å se manuelle beløp og detaljer per rapportlinje. •Forhåndsvisning: Viser en forhåndsvisning av utskriften av resultat, balanse eller kontantstrøm. •Fjorårstall fra Altinn: Det er laget egen import av fjorårstall fra Altinn. Her kan man hente inn fjorårstall fra sist innsendte regnskap til Regnskapsregisteret. Dette er formålstjenlig ved f.eks nye klienter der man ikke ønsker å tilpasse kontoplanen til det som er levert tidligere. Fjorårstall til regnskapet kommer i tilfelle fra dette nye skjermbildet, og ikke fra kontoplanen, hvis man bruker denne funksjonen. Trykk på knappen Hent fra Altinn, og en veiviser åpnes i nytt vindu. Rediger verdier Man kan redigere tallene som er lastet ned fra Altinn. Skjermbildet er delt i to, til venstre ligger tallene som vises i rapportutskriften, til høyre ligger tallene som er importert fra Altinn. For å redigere tall, trykk på knappen Rediger verdier. Trykk i en celle i høyre del av skjermbildet for å redigere.
Dersom man ønsker å endre linjekobling på fjorårstall som er importert, kan man enkelt gjøre dette ved å dra og slippe linjen fra høyre til venstre rapport.
Se også: Ofte stilte spørsmål - Rapportgenerator
|
Man skrur på/av visning av denne undermenyen i Steg 2 - Kontroll > Innstillinger.
Man kan opprette et tomt dokument og legge inn egenvalgt tekst, se Arkfane Tekstredigering for mer informasjon om formatering. Man kan også legge inn mal for egenkapitaloppstilling fra Malsenteret, trykk på knappen Legg til fra maler øverst til venstre.
|
Når man har plassert musepekeren på en av disse underoverskriftene og deretter trykker på Legg til fra maler vil man gjøre oppslag i Malbiblioteket på det respektive området. Det betyr at hvis man står på Noter og trykker på knappen, vil man få presentert alle notemalene i Maestro, men trykker man på Forside, årsberetning m.m vil malene for forsider og årsberetninger fremkomme.
I bildet under ser vi notemalene som fremkommer ved å trykke på Legg til fra maler når man står på underoverskriften Forside, årsberetning m.m:
Her får man oversikt over malene til venstre i skjermbildet og forhåndsvisning av valgt mal i høyre side av skjermbildet. Øverst ser man Fellesmaler, som er laget i Felles Malsenter. Under dette kommer Maestros standardmaler. Disse malene kan man også ta utgangspunkt i for å skreddersy egne maler i Malsenter. I nedre del av skjermbildet ligger Mine redigerbare maler. Dette er egne skreddersydde maler som ligger lagret i malkatalogen for brukeren.
Etter at man har valgt hvilke maler noteverket skal bestå av bør man gå igjennom malene og redigere/legge til informasjon som ikke ligger i Maestro årsoppgjør for eksempel lønn til daglig leder etc.
Overordnet formatering Med overordnet formatering mener man innstillinger som språk, stilsett samt legge til maler etc. uten ytterligere redigering av innholdet i noten. Maestro har laget en introduksjonsvideo for overordnet formatering. Funksjonaliteten for redigering av noter på et overordnet nivå er beskrevet over i Arkfanen Offentlig Regnskap og Arkfanen Dokumenter.
Formatering av innhold i note Funksjonaliteten for redigering av noter på detaljnivå er beskrevet over i Arkfanen Tekstredigering. Maestro har også laget en introduksjonsvideo som viser hvordan man redigerer notene i Maestro.
Se emnet Noteverk for detaljert gjennomgang av: •Noteveiviseren •Bygge eget noteverk
|
Dersom man ikke bruker/lager noter i Maestro Årsoppgjør, men har disse et annet sted (for eksempel word, excel etc.), har man mulighet til å legge inn notekoblinger på regnskapslinjene her.
For å opprette en ny notekobling, høyreklikk og velg Legg til notekobling, eller trykk på pluss-tegnet nederst til venstre i skjermbildet. Et nytt vindu åpner seg, hvor man velger hvilke rapportlinjer i Resultatregnskap, Balanse og Kontantstrøm som skal ha notenummerering. Man blar nedover i listen og setter en hake i boksen til venstre for å markere linjene man ønsker.
NB! Dersom man har flere rapporter i Rapportgenerator enn de som følger med som standard når man oppretter datasettet, kan det være at rapporten man ønsker å legge notekobling på ligger nederst i listen.
Når man har lagt til linjene man ønsker skal ha notenummerering, kan man endre notenummer for linjen i kolonnen Notekobling. Trykk på ønsket linje, og pil ned for å få frem nedtrekksmenyen. Man kan legge inn flere notenummer på samme regnskapslinje, trykk på pluss-tegnet nederst i nedtrekksmenyen for å legge til nytt notenummer, og trykk på minus-tegnet for å slette et notenummer.
|
Protokoller og andre dokumenter
Her kan man legge til dokumenter som kommer etter notene, for eksempel generalforsamlingsprotokoll, fullstendighetserklæring osv.
Man kan opprette et tomt dokument og legge inn egenvalgt tekst, se Arkfane Tekstredigering for mer informasjon om formatering.
Man kan også legge til word- eller excel-filer, trykk på pilen under Opprett dokument på øverste menylinje, og velg Legg til dokument.
|
Revisjonsberetning kan legges til her. Se Arkfane Dokumenter for nærmere beskrivelse av øverste menylinje.
Opprett dokument Man kan opprette et tomt dokument og legge inn egenvalgt tekst, se Arkfane Tekstredigering for mer informasjon om formatering.
Legg til dokument Man kan legge til word-, pdf- eller excel-fil, trykk på pilen under Opprett dokument på øverste menylinje, og velg Legg til dokument.
Legg til mal Trykk på knappen Legg til fra maler øverst, Malsenter åpnes i nytt vindu. Vi har laget en standardmal for normalberetning, dersom man har laget egne maler kan man også velge blant disse.
|
Her har vi samlet formateringsmuligheter for å: •Redigere notene med tanke på sidenummer på offentlig regnskap, topp- og bunntekst, notenummer og noteavstand. Denne funksjonaliteten ligger også under arkfanen Dokumenter Overordnet.
•Man kan velge om man vil at Egenkapitaloppstilling skal vises som egen undermeny under Steg 1 - Utarbeidelse.
•Standardisere tabeller i noter. Her angir man bredden på beløpskolonnen i tabeller. Standardavstanden er satt til 3 cm, men man kan justere beløpskolonnebredden selv. Tekstkolonnen vil da benytte resterende plass i tabellen. Dersom man trykker Formater alle tabeller vil alle tabellene i noteverket bli standardisert iht. valget for beløpskolonne bredde. |