<< Klikk for å vise innholdsfortegnelsen >> Navigering: Regnskapsavslutning > Rapportgenerator > OSS-Rapportgenerator |
Hvorfor vises kun årets tall ved utskrift av resultat og/eller balanse?
1. Gå til Regnskapsavslutning > Rapportgenerator og marker rapporten den gjelder. For å redigere, trykk Rediger i øverste menylinje eller dobbeltklikk på rapporten:
Kontroller at det er valgt riktig "første år" i fanen Rapport:
2. Hvis det er valgt riktig første år i fanen rapport, marker fjorårskolonnen ved å trykke på en valgfri celle. Gå til fanen Kolonner og skru av "Skjul kolonne":
|
Behandling av tall i Rapportgeneratoren følger en excel-tankegang. Man summerer tall ved bruk av Formel-funksjonen. For å legge inn summering på en linje, dobbeltklikk på linjen for å åpne Rapportlinjekort i et nytt vindu. I fanen Formel kan summeringsformelen skrives inn.
Man kan i formelen hente inn fra andre rapporter, trykk på pilen ved Sett inn felt for å åpne nedtrekksmenyen, velg Rapportbeløp. Et nytt felt vises til høyre i bilde, fyll ut rapportlinje direkte eller trykk på boksen med tre prikker for å se oversikt over alle rapportlinjer.
|
Hvordan redigerer man en enkelt linje?
Stå markert på linjen som skal redigeres, og åpne arkfanen Linjer i øverste meny. Her kan man blant annet legge til/slette linjer, flytte på linjer , skjule linjer, snu fortegn, endre linjestil etc. For nærmere beskrivelse se Rapportgenerator > Rapportredigering > Arkfane – Linjer.
|
Hvordan viser man kostnadene med minustegn?
Man kan gjøre dette på to måter. Enten velger man Snu fortegn i menyen på arkfanen Linjer når man står markert på linjen man ønsker å skjule:
Dersom man ønsker å snu fortegn på flere linjer kan det være hensiktsmessig å gjøre dette ved å gå til arkfanen Rapport, velger Vis > Formel. Da kan man merke av på flere linjer i kolonnen som heter Snu fortegn:
|
Hvordan koble en konto til en linje i rapporten?
Eksempel: Man ønsker å koble en inntektskonto fra saldobalansen og til linjen Salgsinntekt i resultatrapporten. Dette kan gjøres i Saldobalansen, ved å fylle ut riktig rapportlinjereferanse i kolonnen Resultatregnskap. Man kan også koble linjen i Rapportgeneratoren:
Dobbeltklikk på riktig linje, bildet Rapportlinjekort åpner seg i et nytt vindu. Gå til fanen Kontoreferanser (ordinær), her vil man se en linje med alle kontoer som finnes i saldobalansen. Søk etter riktig konto i søkefeltet, eller bla nedover i listen, sett hake i boksen til venstre for kontoen. Trykk Ferdig.
|
Hvordan setter man inn underskrifter?
Man setter enkelt inn underskrifter i balansen ved å åpne Balanse i Rapportgeneratoren, under arkfanen Rapport og velge Underskrifter. Ved å åpne nedtrekksmenyen får man mulighet til å redigere og tilpasse underskriften. Her kan man velge om underskriften skal være synlig, vise sted og dato, bruke standard tekst (valg i nedtrekksmeny)/egendefinert tekst (tast inn i det hvite feltet), hvor mange underskrifter det skal være i bredden på arket og om underskriften skal ha et format i form av en elektronisk signatur. I tillegg kan man formatere stilen på underskrift, stillingstittel og justere avstanden mellom overskrift i underskriften og navn/tittel. Forhåndsvisning av underskriften får man i nedre del av denne menyen. Underskriften plasseres på siste side i balansen.
|
Hvordan stiller man inn at linjen skal være med i rapporten selv om den går i 0?
Det gjør man ved å gå til arkfanen Rapport i menyen Vis > Stil og huke av på de linjene man ønsker skal vise beløp selv om linjen er 0, i kolonnen Null til venstre i skjermbildet:
|
Hvordan dele/eksportere nye rapporter til andre datasett?
Hvordan lage spesifiserte rapporter?
Man lager spesifiserte rapporter i åpningsbildet til Rapportgeneratoren. Ved å trykke på nedoverpilen under Utskrift finner man følgende nedtrekksmeny:
Man kan velge spesifiserte rapporter direkte fra denne listen, men dersom man ønsker ytterligere formatering kan man nederst velge Innstillinger for faste utskrifter. Menyen gir mulighet til å øke/redusere skriftstørrelsen, sette bredde på beløpskolonner, printe i liggende format eller presentere verdier som faktisk verdi (fortegn som i saldobalansen), altinn (alle tall positive) eller egendefinert. I tillegg kan man velge antall desimaler i rapporten (her angis 2 desimaler som standard) eller sette inn en endringskolonne som viser differansen mellom årets og fjorårets beløp samt muligheten til å vise underskrifter på spesifiserte rapporter.
Lage egendefinerte spesifiserte rapporter i rapportgeneratoren
I vårt eksempel ønsker vi å lage ny Resultatrapport, og velger derfor Resultatregnskap under Velg rapport. Vi velger også Spesifisert standardoppsett.
At rapporten er en underrapport betyr at det foreligger en formateringsbegrensning på linjene i rapporten. Underrapporten har samme linjer (låst for formatering og er gjort gråe inne i rapportgeneratoren) som hovedrapporten, men kan endre stil og kolonneformatering etter eget ønske. Sett hake i midterste valgmulighet: Opprett ny rapport og bruk valgt rapport som mal. Velg også Resultatregnskap under Velg rapport og Spesifisert standardoppsett. I neste bilde skriver man inn navnet på rapporten, eventuelle kommentarer og om rapporten skal være en del av Merket utskrift, for deretter å trykke Neste. Man vil deretter få et spørsmål om man vil redigere innholdet i rapporten nå. Velger man Ja kommer man inn i designer-bildet til rapporten og kan redigere rapporten med en gang. Rapporten vi har laget er en selvstendig rapport (hovedrapport) og vises på bunnen av åpningsbildet i rapportgeneratoren:
Man kan åpne rapporten og redigerer etter eget ønske, både linjer og kolonner. Inne i rapportgeneratoren er en egen nedtrekksmeny under området Spesifisert / tabellarisk format:
|
I Maestro kan man dele rapportmaler og rapportstiler i Fellesmaler > Delte rapporter/stiler. Dersom man kun ønsker å dele en rapport (for eksempel kun resultatregnskapet) og ikke en rapportpakke så er det også mulig såfremt rapporten er selvstendig og ikke er avhengig av input fra andre rapporter. Det gjelder blant annet for resultatregnskap og balanse, men ikke for kontantstrømmene (avhenger av input fra resultatregnskapet og balansen). |
Hvordan importere delt rapport/stil?
Trykk på Delte rapporter/stil i Rapportgeneratoren. Velg aktuell eksportfil i nedtrekksmenyen til Malfil. Sett hake for om kun delte rapporter eller stiler skal importeres, eller sett evt hake i begge valgene. Trykk på Import nå for å importere.
|
Hvordan importer rapporter og stiler ved bruk av importfunksjonen?
I Maestro kan du importere/dele rapporter og stiler på to måter, enten ved bruk av importfunksjonen eller ved bruk av delte rapporter/stiler. Importfunksjonen importerer rapporten fra et annet datasett, men til forskjell fra Delte rapporter/stiler vil det ikke være noen kobling til datasettet man importerte på grunnlag av etter utført import. Da lever rapporten sitt eget liv. I Delte rapporter / stiler så kan man sette opp rapportene slik at de automatisk oppdateres dersom det skjer en endring i mal-datasettet. Så valget mellom de to metodene er en vurdering på hvor mange egendefinerte stiler man ønsker hvert enkelt datasett skal ha og hvor ofte man endrer malene sine. Dersom man ikke endrer malene sine ofte eller ønsker automatisk oppdatering av malene sine kan man benytte importfunksjonen. Når man benytter importfunksjonen så importerer man rapporter og stiler hver for seg dvs. at man må utføre veiviseren 2 ganger.
|