<< Klikk for å vise innholdsfortegnelsen >> Navigering: Skatt > RF-1206 Konsernbidrag > Ofte stilte spørsmål - RF-1206 Konsernbidrag |
For å kunne motta/avgi konsernbidrag skal følgende forutsetninger være på plass:
•Selskapet er del av et skattekonsern. Med skattekonsern menes konsern hvor morselskapet eier mer enn 90% av aksjene i datterselskapene, samt har en tilsvarende del av stemmene som kan avgis på selskapenes generalforsamlinger.
•Avgivende selskap må ha tilstrekkelig fri egenkapital i tråd med aksjelovens § 8-1. Fri egenkapital beregnes under Beregn bidrag i arkfanen Konsernbidrag.
•For et selskap som yter konsernbidrag må tidligere års underskudd komme til fradrag før fradrag for konsernbidrag. Det betyr at post 240 i Skattemelding for formues– og inntektsskatt (RF–1028) må være positiv for å kunne yte konsernbidrag.
•Resultatet må være ferdig disponert før man bokfører konsernbidraget. Disponeringen av resultatet utføres under Regnskapsavslutning > Skatter, overføring og disponeringer.
Hvordan fyller man inn Konsernspiss?
Selskapet må først opprettes i Personregisteret. Gå deretter til Firma og eiere > Klientopplysninger > Kontaktpersoner, hent frem selskapet i feltet for rollen "Konsernspiss"
NB! Dersom selskapet er utenlandsk, la felt for organisasjonsnummer stå blankt i Personregisteret. Altinn aksepterer kun norske org.numre.
|
Hvorfor vil ikke ytet konsernbidrag registreres i post 252 i skattemeldingen?
Når man yter konsernbidrag med skattemessig effekt så må man ha skattepliktig inntekt for å kunne yte konsernbidrag og det skal fremkomme i post 252 i skattemeldingen.
Dersom post 240 blir 0 eller lavere vil ikke det ytede konsernbidraget vises i nevnte post.
|
Hvor finner man konsernbidragsskjema i Maestro?
I forbredelse til årsoppgjøret så velger man i klientopplysningsbildet (under arkfane Firma og eiere) hvilke skjemaer som er aktuelle for den enkelte klient. For å få fram RF-1206 angir man Ja for skjemaet under Andre skjema i klientopplysningsbildet.
Har man ikke avhuket for RF-1206 Konsernbidrag i klientopplysningsbildet så kan man også få fram skjema ved å trykke på F11 og søke opp skjema på navn eller ved å taste inn RF-nummeret.
|
Hvor mange konsernbidrag kan jeg ha i Maestro?
Det er ikke lagt noen begrensninger på antall konsernbidrag i Maestro.
I årsoppgjøret for 2016 hadde Altinn en begrensning på maks 50 konsernbidrag, men denne begrensningen er nå borte.
|
Ja, rekkefølgen på konsernbidragene har betydning. I Maestro skal mottatte konsernbidrag ligge over avgitte konsernbidrag i listen. Man kan bruke knappene Flytt opp og Flytt ned i skjermbildet for å flytte konsernbidragene til riktig posisjon. Årsaken er at rekkefølgen spiller inn på beregningen av maks konsernbidrag.
|
Kan man ha på automatikken i disponeringsbildet og føre konsernbidrag?
Ja, det kan man og vi anbefaler å bruke automatikken i disponeringsbildet. I tidligere versjoner av Maestro måtte man ta bort automatikken dersom man skulle postere konsernbidraget etter Balansemetoden. Nå kan man benytte full automatikk både ved Resultatmetoden og Balansemetoden.
|
Posterig av endring i utsatt skatt/skattefordel pga rentebegrensning (RF-1315)
Dersom man benytter skjema for rentebegrensningsfradrag (RF-1315) og har konsernbidrag, må postering mot Betalbar eller utsatt skatt i balansen føres mot konto 2500 for at man ikke skal få differanse på beregnet og bokført utsatt skatt i Skatteberegningen. Postering av endring i utsatt skatt/skattefordel pga rentebegrensning er flyttet til Skatter, overføring og disponering.
|
Hva er forskjellen på resultatmetoden og balansemetoden for postering av konsernbidrag?
De to metodene er likverdige måter å postere konsernbidrag i Maestro.
Forskjellen på metodene er: •Balansemetoden posterer konsernbidraget kun ved hjelp av balansekonti slik at skattekostnaden i resultatregnskapet er uforandret. Informasjonen om konsernbidraget rapporteres derfor i egenkapitalnoten.
•Resultatmetoden posterer konsernbidraget både ved hjelp av balansekonti og resultatkonti. Posteringen er lagt opp slik at skattekostnaden i resultatregnskapet er lik både før og etter postert konsernbidrag. Informasjon om enkelte konsernbidrag kan vises under Overføringer i resultatregnskapet, mens resterende vises i egenkapitalnoten. Denne metoden har historisk sett vært en praktisk tilnærming for å kunne benytte full automatikk i Maestro.
Det er viktig å merke seg at skattekostnaden i resultatregnskapet skal fremkomme som en kostnad i det selskapet som har hatt overskuddet (betalbar skatt i resultatregnskapet beregnes og konteres som om det ikke var gitt konsernbidrag).
|
Hvordan bokføre konsernbidrag for selskaper som beregner finansskatt?
Hvis et selskap som er finansskattepliktig yter konsernbidrag til et selskap som ikke er finansskattepliktig, må det foretas en justering av skattemessig fradrag for konsernbidraget med en faktor som tilsvarer skattesatsen på alminnelig inntekt delt på skattesatsen på alminnelig inntekt for finansskattepliktige selskaper.
Tilsvarende må et selskap som er finansskattepliktig, og som mottar konsernbidrag fra et selskap som ikke er finansskattepliktig, foreta en justering av skattemessig inntekt for konsernbidraget med en faktor som tilsvarer skattesatsen på alminnelig inntekt delt på skattesatsen på alminnelig inntekt for finansskattepliktige selskaper.
I Maestro løses dette automatisk dersom man har svart Ja under Klientopplysninger > Skatt > Er selskapet finansskattepliktig. Det vil da komme et nytt felt under Ytet konsernbidrag som viser det justerte beløpet.
Faktoren er 23/25-deler for inntektsåret 2018 og 22/25-deler for inntektsårene 2019 og 2020.
Dersom selskapet man har utdelt til/mottatt fra er finansskattepliktig kan man sette hake i boksen Selskapet er finansskattepliktig.
|
Er avgitt/mottatt konsernbidrag en del av formuen til selskapet?
Mottatt(fordring) og avgitt(gjeld) konsernbidrag er ikke en del av selskapets formue. Årsaken er at vedtaket om konsernbidrag først treffes året etter i forbindelse med generalforsamlingens godkjennelse av årsregnskapet.
For at avstemming av formue under Avstemming av skatteskjema skal gå i null, anbefaler vi å postere konserbidraget på egen konto slik at man slipper å manuelt korrigere avstemmingen.
|
Påvirker fremførbart underskudd i avgivende selskap hvor mye selskapet kan yte i konsernbidrag?
Ja, det påvirker hvor mye selskapet kan yte i konsernbidrag. Konsernbidraget må ligger innenfor den skattepliktige alminnelige inntekt etter fradrag for fremførbart underskudd. Det betyr at det er post 240 Inntekt før eventuelt ytet konsernbidrag/aksjonærbidrag i RF-1028 Skattemelding for formues - og inntektsskatt som angir beløpet som kan ytes i konsernbidrag.
|
Hvordan håndteres endring av skattesats ved føring av konsernbidrag?
De siste årene har skattesatsen blitt endret fra år til år, og man har derfor måttet ta en vurdering på hvilken skattesats som skal benyttes. I 2019 er det ingen endringen i skattesatsen og derfor ingen utfordring.
Tidligere årFor tidligere år oppstår problemstillingen da utsatt skatt/-skattefordel skal beregnes på bakgrunn av den fremtidige skattesatsen. Det er da et avvik mellom avgivende selskap som legger nåværende skattesats til grunn for avgitt konsernbidrag mot mottakende selskap (forutsetning utsatt skattefordel) som legger fremtidig skattesats til grunn i mottatt konsernbidrag.
Da er spørsmålet om effekten av endring i skattesats skal beregnes før man mottar konsernbidraget eller etter man mottar konsernbidraget? Man kan velge mellom å legge årets skattesats eller neste års skattesats til grunn.
Begge tilnærmingene er innenfor god regnskapsskikk, men Revisorforeningen anbefaler årets skattesats. Dette innebærer at man først beregner konsernbidrag netto med årets skattesats, og deretter står igjen med en utsatt skatt/-skattefordel som omregnes fra årets skattesats til neste års skattesats, og effekten belastes eller godskrives skattekostnaden i resultatregnskapet.
Konsekvensen er at skattekostnaden i regnskapet vil endres som en direkte følge av konsernbidraget i forhold til situasjonen uten konsernbidrag.
|
Hva må jeg huske på ved inntektsføring av konsernbidrag?
Når datter yter konsernbidrag til mor så inntektsføres konsernbidraget, se føringen i Bokføring av konsernbidrag > Datter gir til Mor - Mottaker. Konsernbidraget går da inn i resultatregnskapet som andre finansinntekter. Det resultatførte konsernbidraget skal tilbakeføres i post 0816 i RF-1167 Næringsoppgave 2 (permanent forskjell) og legges til i post 207 i RF-1028 Skattemelding for formue og inntektsskatt. Det anbefales at man har en ren konto ved inntektsføring av konsernbidrag.
NB! Dersom man ikke tilbakefører det resultatførte konsernbidrag kommer det dobbelt.
|
Hvordan får jeg fram "føringer i andre skjema" i RF-1206?
I RF - 1206 skal man gi en oversikt i hvilke andre skattepapirer konsernbidragsføringen påvirker. Framgangsmåten for dette er beskrevet i arkfane Øvrig info.
|